Varkenspest: China verbiedt de invoer van Duits varkensvlees

Volgens informatie van de douane gaat het verbod vanaf zaterdag in: de voedingsindustrie maakt zich zorgen over de gevolgen van het eerste geval van Afrikaanse varkenspest voor de Duitse economie. Met name de wereldwijde export naar belangrijke afzetmarkten wordt bedreigd. Na het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland, legde China een importverbod op voor Duits varkensvlees. De Chinese douane meldde zich zaterdag. China is de grootste afnemer van varkensvlees uit Duitsland.

Volgens de douane geldt het verbod vanaf zaterdag. Alle leveringen van vlees en producten van varkens of wilde zwijnen die vervolgens worden verzonden, dienen vernietigd of geretourneerd te worden volgens de instructies van de Chinese douane. Alle leveringen die eerder zijn verzonden, moeten nader worden onderzocht voordat ze worden vrijgegeven, aldus het bericht. Dat is interessant. Op verzoek op zaterdagmiddag zei het federale ministerie van Landbouw dat er geen overeenkomstige brief van Chinese zijde was. Het verbod kwam twee dagen nadat de dierziekte, die dodelijk is voor varkens maar onschadelijk voor de mens, voor het eerst werd ontdekt bij een dood wild zwijn in Brandenburg nabij de grens met Polen.

China is ’s werelds grootste verbruiker van varkensvlees. Omdat het land sinds eind 2018 zelf een enorme uitbraak van varkenspest heeft moeten bestrijden, heeft het harde maatregelen genomen. Vorig jaar kwamen meer dan 100 miljoen dieren om of moesten in China worden geslacht. Dit bevestigt een van de grootste zorgen van varkenshouders en de vleesindustrie. Een onderbreking op de Chinese markt “zou ons heel, heel erg raken”, zei boerenpresident Joachim Rukwied op ZDF op vrijdag. Volgens zijn eigen eerdere informatie is het federale ministerie van Landbouw in gesprek met verschillende niet-EU-landen over verdere handelsmogelijkheden. Het doel is om exportverboden als gevolg van de dierziekte alleen te beperken tot varkenshouders uit getroffen Duitse regio’s. De locatie van de dode, besmette wilde zwijnen in Brandenburg wordt momenteel omheind. In een kernzone van drie kilometer rondom het terrein staat sinds vrijdag een mobiele elektrische afrastering met een lengte van twaalf kilometer. De hekwerkconstructie moet zaterdag klaar zijn, zo maakten de getroffen wijken Spree-Neisse en Oder-Spree bekend. (mgb / dpa) © dpa Was deze tekst over de economie interessant? We zijn blij met elke feedback!

Leave a Comment